Çift Terapisi

ift terapisi süreci, çiftlerin arasındaki ilişkinin güçlü yönlerine vurgu yaparak ilişki etkinliğini artırmayı hedefler. Günümüz filmlerinde trajediler ölümle, romantik komediler ise evlilik ile noktalanır. Evliliklerin çoğu ise zamanla hem romantik hem de komik yönünü kaybedebilmekte ve bir anlamda traji-komik bir hal alabilmektedir.

Türkiye’de evliliklerin yaklaşık %20’si boşanma ile sonuçlanıyor. Bu boşanmaların büyük bir çoğunluğu ise ilk 5 senede gerçekleşiyor. Diğer taraftan, bittiği halde, korku odaklı veya ekonomik nedenlerle sürmek zorunda olan “DOYUMSUZ ” evliliklerin sayısını ise bilmiyoruz.

Çiftler ilişkilerinin her aşamasında farklı zorluklar ile karşılaşır. Her aşama kendi içinde, güzellik kadar güçlük de barındırır. Doyumlu bir ilişki hayatı oluştumak, bir yaşamı paylaşırken benliğini korumak, ilişkinin sınırlarını belirlemek ve beraberinde getirdiği zorlukların üstesinden gelmek için etkileşim çeşitliliğini geliştirmek gereklidir.

Çift terapisi süreci, ikilinin güçlü yönlerine vurgu yaparak ilişki etkinliğini artırmayı hedefler.

Araştırmaların da gösterdiği gibi, çiftlerin etkileşim kalitesi mutlu veya mutsuz beraberliklerinin en önemli belirleyicisidir. Problemlerini anlaşılabilir bir şekilde birbirlerine aktarabilen ve paylaşabilen bir çift, ilişkinin dengesini ve duyulan memnuniyeti arzulanan seviyede tutabilir.

Bir ilişkide karşılaşılan sorunların sayıca çokluğu, kişilik veya görüş farklılıklarından ziyade konuları ele alış biçimlerindendir. İletişim becerileri öğretilebilir ve öğrenilebilir.

Terapi sürecinde bireyler ve çift, yıkıcı iletişim ve yaklaşım biçimlerini tanımlamayı öğreniyorlar.

Bu süreç zarfında edindikleri becerilerini kullanarak sorunlarının üstesinden gelebilecekleri konusunda bilinçleniyorlar.

Çift Terapisine Kimler Başvurur?

  • Evlilik veya ikili ilişkisinde çıkmaza girenler;
  • İlişkisini sorgulayan ve memnun olmayanlar;
  • Hayatında zor bir dönemden geçmekte olan veya geçmiş olanlar.

Çift Terapisi Sürecinde Cevap Bulunan Sorunlar ve Sorular:

  • Eşim terapiye gelmek istemiyor çift terapisi tek başına uygulanabilir mi?
  • Eşim hep eskilerde takılıp kalıyor, geçmişe saplandı. Bu şartlarda ileriye bakmak mümkün mü?
  • Birbirimizi sevdiğimiz halde çok incitiyoruz artık yol yorgunu olduk. Bu ilişki toparlanır mı?
  • Eşimin ilişkisinin olduğunu öğrendim, onu affedemeyeceğim. Tek çare ayrılmak mı?
  • Eşim benim dışımda herkese çok iyi davranıyor. Bana da iyi davranmasını nasıl sağlayabilirim?
  • Eşim aşırı kıskanç ve sürekli beni denetimde tutmak istiyor. Bu değişebilir mi?
  • Eşim sanki kasıtlı olarak istediklerimin tersini yapıyor. Bu düzelir mi?
  • Ailesi bize çok fazla karışıyor ve eşim onların yörüngesinden çıkamıyor. Özerkliğimizi kazanabilir miyiz?
  • Çocuklar bütün hayatımızı kapladı. Çocuktan sonra ilişki iflasa mahkum mu?
  • Ayrılmayı düşünüyoruz, çocuklar zarar görür mü? Bu zararı en aza indirmenin yolları nelerdir?
  • Eşime duyduğum ilgi azaldı veya eşim artık bana ilgi duymuyor. Karşılıklı ilgiyi ateşlemenin bir yöntemi var mı?
  • Bir sorunu ele aldığımızda öyle bir kavga ediyoruz ki, küsüp duvarlar örmek zorunda kalıyoruz. Çıkış var mı?
  • Uğraşmaktan bıktım, hep ben alttan alıyorum veya her şeyin sorumluluğu bende. Artık halim kalmadı. İlişkinin dengesi tekrar kurulabilir mi?

Çift Terapisinden Ne Beklenebilir?

Bireyler çift terapisi sürecinde kendileriyle ilgili farkındalık kazanır. İlişkilerinde daha güvenli hissedip daha etkin olabilirler.

İletişim biçimleri iyileştiği için eşlerini daha iyi tanımaya ve birbirlerine farklı bir gözle bakmaya başlarlar. Ve bu şekilde farklılaşmış bakış açısı ile çözümler daha rahat bulunur.

Aile Terapisi

Aile terapisi eşleri, çocukları ve/veya birinci derecede yakınları kapsar.

İlgili bireyleri biraraya getirerek sorunları ortaklaşa çözmeyi hedefleyen bir yaklaşımdır.

Temelinde ailenin birey için en önemli  destek ve kaynak olduğu inancı yatar.

Ailenin bir bütün olarak işleyiş dinamikleriyle ilgili farkındalık kazanması ortaya çıkan zorlukların birlikte ele alınmasını ve çözümünü kolaylaştırır.

Aile terapisi süreci ailelerin zor dönemlerden geçişlerini kolaylaştırmayı ve süregelen zararlı alışkanlıklarını dönüştürmeyi hedefler.

PACT ‘in diğer Çift terapisi yöntemlerinden farkı nedir?

Dr. Stan Tatkin tarafından geliştirilen PACT Çift Terapisi (Psycho-biological Approach to Couples Therapy), Bağlanma, Uyarım regülasyon ve Gelişimsel nöro-bilim kuramlarını temel alan çift terapisi yaklaşımıdır.

Çiftlerin arasındaki ilişkinin, erken dönem bağlanma biçimlerinin yetişkinlikte de tekrarlandığı, beden, zihin ve duygu etkileşimli bir tür “dans” olduğu fikrine dayanmaktadır. Çiftlere sıkıntı oluşturan meselelerin nöro-biyolojik ve bilinçdışı anı (implicit memory) kaynaklı olduğunu ileri sürer. PACT’a göre, ilişkinin kalıcı dönüşümü (second order change), ancak bilinçdışı kaynaklı tepkilerle yanıltıcı anıların irdelenmesi ile gerçekleşebilir.

PACT terapisi, bireyin, kendisinin ve eşinin duygu durumunu daha iyi anlamasına ve düzenlemesine yardımcı olmayı amaçlar; bu şekilde sağlanacak daha etkili iletişim sayesinde güçlü ve güvenli bir ilişki kurulabilir.

PACT terapisi, çift ilişkisini iyileştirmeye ve ilişki stresini azaltmaya yardımcı olduğu belirlenmiştir. Özellikle erken ve/veya yoğun travmanın olduğu çiftlere ve kişilik sorunları söz konusu olunca sağaltım sağlayabilmek üzere geliştirilmiştir. Zorlu ve çatışmalı ilişkilerini değiştirmeye talip olan tüm çiftlere önerilir.